Kiosken i Teatergaten (2008)

I Teatergaten i Bergen står en nedlagt kiosk. Kiosken har i sin levetid fungert som kommunikasjonskanal til byens innbyggere - gjennom aviser og tidsskrifter, pølser og sjokolade, telefonkiosk og taxisentral.

Prosjektet var en del av Dans Til Folket under Oktoberdans i 2008.

Etter at kiosken ble lagt ned har den fungert som et sted for ulovlig plakatoppsetting og varslet byens innbyggere om alt fra konserter til boligsalg. Utenfor kiosken går folk flest forbi, på vei til jobb, til skolen, på teatret, på byen, eller på vei til butikken. Under Oktoberdans i Bergen i 2008  arbeider Rebekka/Huy hver dag mellom kl 15:00 og 18:00 i løpet av festivalen, som håndverkere i den nedlagte kiosken i Teatergaten. De leverte sin dans til folket - et helt hvitt bidrag i et ellers fargerikt år. Lavtlønnet håndverksarbeid utført av velutdannede mennesker. Dag for dag ble kioskens mangfold og innvendige historie endevendt, fjernet og danset.

Dans Til Folket skulle flytte fokus mot den gode fortellingen plassert i reell tid og på uventede steder ved å utfordre måten å tenke danseproduksjon på og vektlegge ulike, til tider uventede premisser rådende i kunstnernes møte med publikum. Koreografene og kompaniene Fiksdal/Lie, Hege Haagenrud, Linda Birkedal/Molitrix Scenekunst og Rebekka/Huy ble invitert til prosjektet og valgte seg sine arenaer i Bergen. Resultatet ble presentert under festivalen Oktoberdans 2008.

”Rebekka Nystabakk og Huy Le Vo i samarbeid med Magnus Myhr bestemte seg for et langvarig prosjekt. Som andre kunstnere før dem brukte de den nedlagte kiosken i Teatergaten, og malte den hvit i løpet av festivalen. Inne i kiosken utviklet Nystabakk og Myhr et omgjengelig forhold til omgivelsene og forbipasserende, en blanding av direkte og indirekte kontakt, utadvendte og innadvendte handlinger. En innbydende og sjarmerende forestilling som utstrålte gjestfrihet.” 

  • -Melanie Fieldseth, Norsk Shakespeare- og teatertidsskrift 1/2009 

 

”Med den inte så lite provokativa titeln Dans til folket presenterade Oktoberdans platsspecifika verk runtom Bergen. Installationen i den lilla blå, före detta korvkiosken strax intill den stora mäktiga teaterbyggnaden Den Nationale Scene, var intressant. I den lilla kiosken i skuggan av den stora teatern huserade Rebekka Nystabakk, Magnus Myhr och Huy Le Vo, även om jag bara skymtade de två förstnämnda där inne de två gånger jag gick förbi. Deras ganska lugna och försiktiga rörelser fick folk runtomkring att stanna upp och börja titta in genom fönstren. Bland annat rörde det sig om att bättre på den vita scenografien med målarfärg. Det lilla utrymmet i kiosken medgav inte så stora rörelser, men de stillsamma aktiviteterna gav utrymme för kontemplativ betraktelse.” 

  • - Ann-Marie Wrange, Danstidningen 6/2008
  •  
  • Konsept og idé: REBEKKA/HUY
  • Utøvere: Rebekka Nystabakk og Magnus Myhr
  • Foto: Tone B. Åkra

BIT Teatergarasjen/Oktoberdans, Kiosken i Teatergaten, Bergen, 22.-29. oktober 2008

http://www.ba.no/puls/oktoberdans-der-folket-er/s/1-41-3870982